Koulu kartalla -teemaviikot

keväisin viikot 14-17 (huhtikuu)
syksyisin viikot 36-39 (syyskuu)

Koulu kartalla -teemaviikot 2022 -esite

Seuraa meitä Instagramissa @koulukartalla 

Osallistu aktiivisuuskisaan teemaviikoilla!

Koulu kartalla -teemaviikoilla 2022 koulut ja päiväkodit voivat osallistua aktiivisuuskisaan, missä jokainen teemaviikoilla pidetty suunnistustunti vie luokkaa pelilaudalla eteenpäin kohti maalia. Viidellä suunnistuksen harjoituskerralla tai oppitunnilla luokkanne on auttanut koko eläinystäväjoukon maaliin.

Tulosta Koulu kartalla -pelilauta

Kaikkien pelilaudalla maaliin asti päässeiden ja suorituskortin 22.5.2022 mennessä palauttaneiden luokkien kesken arvotaan viisi lakritsi- ja rastilippupakettia. Aktiivisuuskilpailu on avoin kaikille.

Palautusohjeet: Ota kuva väritetystä pelilaudasta, postaa kuva Instagramiin ja lisää tunniste @koulukartalla ja #koulukartallapelilauta tai lähetä kuva ja yhteystiedot sähköpostilla osoitteeseen katri.lindeqvist (a) suunnistusliitto.fi .

 

Mistä on kyse?

Koulu kartalla -teemaviikon tarkoituksena on innostaa lapsia suunnistamaan ja liikkumaan luonnossa. Suunnistuksesta halutaan antaa positiivinen, inspiroiva ja hauska kokemus, jonka kautta laji jää tutuksi ja toivottavasti myös sellaiseksi, jonka pariin halutaan palata myös uudestaan.

Koulu kartalla -teemaviikoilla lapsia tutustutetaan lajiin eri tavoin Koulu kartalla -ideoiden ja materiaalien avuin sekä innostamalla seuroja tuottamaan suunnistusaktiviteetteja kouluihin ja varhaiskasvatukseen.

Kevään ajankohta on mietitty niin, että tapahtumat toimisivat samalla lapsille ja perheille kannustimena lähteä mukaan seurojen suunnistuskoulutoimintaan.

Koulu kartalla -viikoille mukaan lähtevät suunnistusseurat saavat Suunnistusliitolta ohjeita ja materiaalia yhteydenottoon sekä tiedottamiseen alueensa toimijoille (päiväkodit, esikoulut, koulut). Teemaviikoille seurat valmistelevat mielekkäitä, ikätasoon sopivia suunnistusharjoituksia hyvillä kartoilla.

Seurat saavat lisätietoa Koulu kartalla -teemaviikoista Suunnistusliiton sivuilta.

Mukana teemaviikkoja toteuttamassa 2022

Espoon Akilles, Hirvensalon Heitto, IF Brahe (Jakobstad), Ikaalisten Nouseva Voima,Kalevan Rasti (Joensuu), Kangasala SK, Karjaan Ura, Kauhajoen Karhu, Kauhavan Wisa,Kimito Sportförening, Kymin Suunnistajat (Kotka), Lahden Suunnistajat -37, LuumäenRasti, Lynx (Kirkkonummi), OK Raseborg & Fiskarin Urheilijat -47, OK Trian (Porvoo,Sipoo), Olavin Rasti (Savonlinna), Rastikarhut (Pori), Rastivarsat (Orimattila), Rasti-Vihti, Riihimäen Suunnistajat, Saarijärven Pullistus, Saloisten Reipas, SK Vuoksi(Imatra, Ruokolahti), Suomusjärven Sisu, Suunta Jyväskylä, Vaasan Suunnistajat,Vehkalahden Veikot (Hamina), Ylistaron Kilpa-Veljet

Teemaviikkojen aktiviteetit

  • Koulukartalla.fi nettisivuston materiaaleista tiedottaminen
  • Suunnistusharjoitukset Seuroja kannustetaan tarjoamaan valmiita harjoituksia kouluille ja päiväkodeille. Seura huolehtii karttojen päivityksestä, rastien viennistä maastoon, karttojen lähettämisestä kouluille sekä rastien tarkistuksesta valitsemiensa viikkojen tai viikon aikana
  • Perheseikkailu Teemaviikon päätteeksi esimerkiksi perjantai-iltana tai viikonloppuna seura järjestää Perheseikkailun, joka on suunnattu erityisesti 4-8-vuotiaille lapsille. Koulujen kanavia pyritään hyödyntämään markkinoinnissa. Perheseikkailu on seuran järjestämä maksuton suunnistustapahtuma, jossa on tarjolla leimausrata, pienet pihaviuhkasuunnistukset, karttamerkkiharjoituksia sekä seuran toiminnan esittelypiste, jossa kerrotaan suunnistuksen harrastamisesta ja toivotetaan uudet innokkaat harrastajat tervetulleiksi mukaan. Jokaisella toimintapisteellä on seuran henkilö/henkilöitä opastamassa ja perheet saavat kierrellä tapahtumassa tunnin ajan.

Muu yhteistyö suunnistusseuran kanssa

Toimiva yhteistyö suunnistusseuran ja koulun tai päiväkodin välillä luo paremmat mahdollisuudet suunnistustuntien onnistuneeseen toteutukseen ja jättää opettajalle aikaa itse opetukseen, taitojen kehittämiseen ja liikunta-aktiivisuuteen. Kaivataanko koulullasi suunnistusseuran apua koulukartan tekemisessä tai harjoitusten ohjaamisessa?

Erilaisista mahdollisuuksista yhteistyöhön kannattaa neuvotella paikallisen suunnistusseuran kanssa. Sopikaa myös kuka on vastuussa suunnittelusta, kuka toteutuksessa päiväsaikaan? 

Esimerkkejä koulun ja seuran väliseen yhteistyöhön:

  • Koko kunnan koulujen yhteinen suunnistuspäivä? 
  • Rastiseikkailu tai Perheseikkailu?
  • Opettajien koulutusilta?
  • Kiintorastiverkosto lähimaastoon?
  • Yksittäiset koulusuunnistustempaukset eri kouluilla?  

Miten aloittaa suunnistus harrastuksena?

Mikäli suunnistusharrastuksen aloittaminen kiinnostaa lasta tai nuorta, kannattaa ohjata perhettä tutustumaan paikallisen suunnistusseuran sivuille. Suunnistusseurat järjestävät useimmiten harjoitustoimintaa eri-ikäisille sekä kuntosuunnistustapahtumia tai omatoimirasteja. Seurojen yhteystiedot löytyvät Suomen Suunnistusliiton IRMA-palvelusta.:

Seuraluettelo aakkosjärjestyksessä